Risiko og fordeler

I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen av risikoen og fordelen med valutamarkedet sammenlignet med aksjemarkedet.

Å handle med giring

Vi har tidligere skrevet om hvordan valutamarkedet er det største finansmarkedet i verden. Mengden transaksjoner og det faktum at det er aktivt 24t i døgnet fem og en halv dag i uken har gjort det svært populært blant tradere og spekulanter. Dette gjør at hvem som helst kan handle valuta når det passer dem best. Har du litt ekstra tid i lunsjen eller før du legger deg? Fortvil ikke! Valutamarkedet er alltid tilgjengelig. I aksjemarkedet er det ikke spesielt vanlig å handle med giring, eller lånte penger, mens i valutamarkedet er det så god som normen. Den enorme likviditeten i valutamarkedet gjør at selv store enkelthandler ikke klarer å påvirke kursen. Det å handle med giring er på mange måter et tveegget sverd. På den ene siden kan det gi deg en fantastisk avkastning, selv med lite kapital. På den andre siden kan giringen også føre til at du plutselig må ta et stort tap og at det gjerne koster deg mer enn investeringen. Handler du med giring risikerer du at alt som står på handelskontoen din går tapt. Giring på 1:100 gjør det mulig for en investor å kontrollere 100 000kr kun ved å investere 1000kr. Mulighetene for ekstra avkastning dette gir er noe av det som gjør valutamarkedet så utrolig attraktivt.

Høy avkastning og spenning –Høy risiko

Mange vil nok si at valutamarkedet byr på mer spenning en aksjemarkedet. Grunnen til dette er at du kan tjene store penger selv på små kursbevegelser. Når det er sakt er en stor del av spenningsmomentet knyttet til risikoen for at investering kan gå fullstendig galt. Har du handlet med høy giring kan tapene bli tilsvarende enorme som den forventede avkastningen.

Hva skiller aksjemarkedet fra valutamarkedet?

I aksjemarkedet finner vi lange perioder i løpet av året hvor markedet er relativt lunket. Det kjente utrykket ”Sell in may, and stay away” er et bilde på hvordan den kollektive bevisstheten i aksjemarkedet tenker. Det blir utført lite handler og likviditeten i markedet er ofte lav. Det kan ta tid å få gjennomført kjøp og salg av aksjer. Forexmarkedet for valuta har ikke slike nedgangsperioder. Her finner du alltid noen som er villige til å inngå en handel med deg. Et annet særtrekk med valutamarkedet er at det er relativt få aktuelle valutapar man kan handle i.

De fire største valutaparene:

  • EUR/USD
  • USD/JPY
  • GBP/USD
  • USD/CHF

Og råvareparene:

  • USD/CAD
  • AUD/USD
  • NZD/USD

 

Som du ser er denne situasjonen utrolig mye mer oversiktlig enn en børs med et titalls tusen aksjer. Klarer du å ha kontroll på disse valutaene ligger du godt an til å gjøre velbegrunnede og smarte handler på valutamarkedet. Ved å benytte deg av CDF-kontrakter har du også muligheten til å tjene penger både når en valuta styrker seg og når en valuta svekkes. Du kan altså tjene penger selv i nedgangstider.