Lese valutakurser

Når man skal sete seg inn i en ny bransje eller fagfelt er ofte et av de første problemene man møter på det at man rett og slett ikke forstår språket og terminologien som brukes. Slik kan det for mange oppleves når man begynner å lese om valuta også. I denne artikkelen skal vi derfor se på noen av de mest grunnleggende begrepene du må forstå når du skal begi deg ut i valutamarkedet.

Valutapar

Et valutapar, eller valutakryss forteller oss om styrkeforholdet mellom to lands valuta, eller én valutas relative verdi i forhold til det andre valutaen i valutaparet. Et eksempel på et valutapar er GBPUSD = 1,22110 (kan også skrives GBP/USD=1,22110). Hva forteller denne notasjonen oss? Den valutaen som står først i valutaparet, i dette tilfellet britiske pund(GBP), er den valutaen som kjøpes, altså varevalutaen som også kan kalles referansevaluta. Den siste valutaen i valutaparet er betalingsvalutaen, altså den du betaler med. Tallet som står bak valutaparet er kursen som gis i markedet. I vårt tilfelle betyr den at du må betale ca. 1,22 USD for 1GBP.   De 6 største valutaparene på Forex:
  • EUR/USD
  • USD/JPY
  • GBP/USD
  • USD/CAD
  • USD/CHF
  • AUD/USD
  Valutaparene listet over er de 6 største valutaparene som er mest populære blant tradere. Her vil transaksjonsvolumet og likviditeten alltid være høy og du finner alltid noen som er villige til  inngå en handel med deg.  Det finnes selvsagt flere titalls andre valutapar for de med spesielle interesser eller kunnskap.

Kjøp og salg

Etter at du har bestemt deg for hvilket valutapar du skal gjøre en handel med må du bestemme deg for hvordan du tror kursen skal bevege seg.  La oss si at du handler EUR/USD.  Fra det øyeblikket handelen har blitt gjennomført har du tatt en posisjon som lang (long, eier) av EUR og kort (short, låner) av USD. Du vil da få avkastning på investeringen hvis EUR styrker seg mot USD og hvis USD styrker seg mot EUR vil du tape penger.

Spread og pips

Når du leser om valuta vil du garantert komme over begrepet pip. Et pip er en betegnelse på den minste enheten en valutakurs kan endre seg. I tilfellet vårt med GBPUSD = 1,22110 vil altså en økning på én pip være en endring til GBPUSD = 1,22111. Altså en endring på 0,00001. Hvor mange desimaler en valutakurs noteres i kan variere noe, slik at én pip er en relativ og ikke en konkret størrelse. Ett pip vil også ha ulik verdi avhengig av hvilken valuta som står først i valutaparet. Når du skal handle valuta vil du se at nettmegleren operer med to ulike kurser. Én kjøpskurs og én salgskurs. Differansen mellom disse kursene er det som kalles for spread. Du vil se at kjøpskursen alltid vil være noen pips høyere enn kjøpsprisen. Det vil si at hvis du kjøper valuta og selger den umiddelbart før kursen endrer seg, vil du likevel tape penger på handelen. Denne spreaden er det megleren som tar og det er slik de tjener penger på tjenestene de tilbyr. Ettersom meglerens inntekt er bakt inn i hver handel finner du sjelden kurtasje i valutatrading. Hvor stor spread de ulike nettmeglerne opererer med vil variere og det er lurt å velge en nettmegler som har lave spreads.