Skriv omtale
×
Rating

Send omtale

Bedre din kredittscore

kredittscore
Trygve Andersen
Oppdatert: 8.Apr.2017 16:30 | Publisert:8.Apr.2017 16:30

Når du går til banken for å søke om et kredittkort, boliglån eller forbrukslån vil banken vurdere kredittscoren din. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke faktorer som avgjør hvilke kredittscore du får, og hvordan du kan forbedre scoren din.

Når du går til banken for å søke om et kredittkort, boliglån eller forbrukslån vil banken vurdere kredittscoren din. Denne gir deg en poengscore som sier noe om hvor sannsynlig det er at du betaler tilbake pengene du låner av banken. Jo høyere score, jo bedre lånevilkår og jo mer penger får du låne. For de fleste av oss byr ikke dette på problemer, men har du først havnet i en vanskelig økonomisk situasjon hvor pengene ikke strekker til kan kredittscoren din gjøre livet svært vanskelig.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke faktorer som avgjør hvilke kredittscore du får, og hvordan du kan forbedre scoren din.

Hva er din kredittscore?

Kredittscoren beregnes av selskaper som har dette som spesialitet og som må ha en statlig tillatelse til å drive virksomheten. Når selskapene beregner kredittscoren din tar de hensyn til en rekke faktorer. Noen av dem inkluderer lønn, gjeld, bosted, alder, sivilstatus, utdanning/yrke og, kanskje viktigst, betalingsanmerkninger og inkassokrav. Noen av disse faktorene kan du faktisk gjøre noe med selv, mens andre, som alderen din, er det verre å forandre på.

Det viktigste du kan gjøre er å unngå betalingsanmerkninger og inkassokrav. Dette gjør du ved å betale alle regningene dine i tide. Har du først vært uheldig å havnet i en situasjon hvor du har pådratt deg inkassokrav et er det første du må gjøre å få betalt tilbake pengen du skylder. Dette vil ha en enorm effekt på kredittscoren din og åpne mange nye dører hos banken.

Når kredittscoren din skal vurderes er stabilitet noe av det de legge mest vekt på. Flytter du mye i en alder hvor de fleste slå seg til ro kan dette slå negativt ut. Det samme kan store variasjoner i lønn, både økninger og nedganger. Er du gift vil du faktisk forbedre kredittscoren din, ettersom dette er et tegn på en stabil livsstil.

Hos AAA Solidaritet kan du få en personlig vurdering av kredittscoren din. Dette koster kun 50kr og gir deg et håndfast tall å forholde deg til. Dette er et viktig førstesteg i retning av å forbedre din kredittscore.

Legg en plan –lag et budsjett

Har du først havnet i en vanskelig økonomisk situasjon kan fremtiden se svært mørk ut, men det er alltid håp! Det viktigste du gjør er å søke hjelp. Gjerne hos banken din. De som har betalingskrav mot deg vil jo ha pengene sine tilbake, og de kan være både fleksible og svært løsningsorienterte for å oppnå dette.

Ta kontroll

Det første steget er å få kontroll og oversikt over de månedlige inntektene og utgiftene dine. Ved å gå gjennom kontoutskriftene vil du ofte oppdage at det går utrolig mye penger til unødvendige ting som kaffe på vei til jobb, taxiturer, og kjøpelunsj i kantina. Småbeløp i hverdagen kan ofte utgjøre flere tusen kroner hver måned! Ved å lage en plan og sette seg mål kan du endre vanene dine i hverdagen og da sitter du igjen med mer penger til å betale ned regninger, gjeld og inkassokrav.

Sett opp et budsjett –Vær i forkant

Ved se på utgiftene dine kan du skille de nødvendige utgiftene fra de unødvendige utgiftene. Da kan du også regne ut hvor mye penger du trenger for å leve og sette opp et budsjett som reflektere dette. Da får du også se hvor mye av lønnen du sitter igjen med. Nå bør du være i forkant av problemene og sette disse pengene til side med en gang du får lønning.

Det første du må gjøre er å betale alle regninger og gjeldsforpliktelser. Har du kortsiktig gjeld som kredittkort og forbrukslån bør dette betales ned først. Hvis det fremdeles er noe igjen, kan disse settes på en bufferkonto. Da vil du etterhvert få en fin buffer du kan bruke til å betale for uforutsette utgifter. Dette er en av de beste tiltakene mot å havne i en inkassosak.

Sett deg mål –Suksess bør feires

Det er lurt å sette seg både kortsiktige og langsiktige mål. Dette kan være å spare et gitt beløp hver måned eller å kvitte seg med et forbrukslån i løpet av 2år. Når du setter deg mål og oppnår dem er det lurt å feire litt. Når du målet ditt kan du gjøre noe du har lyst til, eller kjøpe deg noe du trenger eller ønsker deg. Det er selve markeringen som er viktig, og ikke nødvendigvis akkurat hva du gjør. Husk at du feirer en fornuftig økonomisk hverdag, så unngå at alle pengene du har spart brukes til å feire suksessen!

Ett skritt av gangen

Når det kommer til økonomi finnes det ingen snarveier, kun hardt arbeid. Det kan være svært vanskelig å endre på godt innarbeide vaner, men det er desto bedre når man først lykkes. Det er viktig å ikke la seg overvelde av problemene, men dele dem opp i små delmål og akseptere at ting vil ta tid. Du kan for eksempel begynne med å smøre lunsj hver dag. Når du klarer det og føler mestring, vil gjerne resten falle på plass av seg selv. Det vil bli gøy å spare penger.

Det farligste du kan gjøre for din kredittscore er å ta opp kortsiktig gjeld. Sliter du økonomisk er det viktig å unngå kredittkort, nedbetalingsavtaler og forbrukslån. I stedet for å bruke andres penger til å kjøpe varer og tjenester må du heller spare opp dine egne penger. Det føles mye bedre å kjøpe en ny tv eller bestille en ferie når du vet at det faktisk er du som har jobbet og spart for få råd til den.

  • Kryptovaluta
  • Investeringer
  • Økonomi