Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
bitcoins

Alt du trenger å vite om Bitcoins

Alt du trenger å vite om Bitcoins
Av CoinWeb | april 12, 2017

Hvis du følger med på det teknologiske og økonomiske markedet har du helt sikkert hørt om Bitcoin. Denne valutaen har vært svært mye omtalt både i norske og internasjonale medier og er i dag en veletablert betalingsform.

Bitcoin har imidlertid også måttet tåle mye kritikk. Valutaen er ikke låst til noen sentralbank og det foreligger helt spesifikke retningslinjer for bruk av disse pengene.

I denne guiden får du all informasjonen du trenger om Bitcoin – både om hvordan valutaen fungerer og hvordan du kan begynne å grave frem disse virtuelle myntene.

Introduksjon til Bitcoin

 • Hva er Bitcoin?
 • Bitcoins historie
 • Bitcoins i dag
 • Verdiutviklingen til Bitcoin
 • Kritikk av Bitcoin
 • Alternativer til Bitcoin

Slik bruker du Bitcoin

 • Hvordan kan du tjene penger på Bitcoins?
 • Hvorfor bør du investere i Bitcoins?
 • Gruvedrift av Bitcoins
 • Digital lommebok og Bitcoins
 • Slik kjøper du Bitcoins
 • Anonym handel med Bitcoin
 • Slik gjennomfører du en Bitcoin-transaksjon
 • Transaksjonslisten til Bitcoin
 • Tek.no og Bitcoins i Norge
 • Bruk Bitcoins til varehandel, overføringer og donasjoner
 • Slik graver du fram din første Bitcoin
 • Nødvendig teknologi for å grave fram Bitcoins
 • Strømforbruk, innkjøpspris og profitt

Introduksjon til Bitcoin

Hva er Bitcoin?

Bitcoins er det vi kaller en digital, desentralisert kryptovaluta. Mens tradisjonell fiat-valuta styres av et lands sentralbank som blant annet bestemmer hvor mye penger som skal produseres, har ikke Bitcoin en slik sentral styringsmyndighet.

Dette reduserer risikoen for ustabilitet i valutaens verdi som følge av uforsvarlig pengepolitikk og lignende. Det er heller ikke noe behov for banklignende tjenester som mellomledd i transaksjoner. Dette gjør det raskere og billigere å utføre transaksjoner mellom brukere.

Teknologien styres av et peer-to-peer nettverk av brukernes dataservere og alle transaksjoner lagres i åpne dataregistre. Nye Bitcoins produseres ved at datamaskiner løser mer og mer komplekse krypteringsoppgaver. Jo flere Bitcoins som produseres, jo mer datakraft kreves for å løse neste oppgave. Denne prosessen kalles for Mining og skal redusere risikoen for hyperinflasjon. 

I tillegg finnes det et fastsatt antall bitcoins på 21 millioner. Det vil altså ikke produseres noen flere bitcoins etter denne mengden er nådd.

Enklest mulig forklart er Bitcoin en transaksjons-valuta hvor verdien fastsettes på lik linje med andre varer som gull eller norske kroner, avhengig av etterspørsel, tilgjengelighet og verdensmarkedet. Og selv om økonomer i oppstarten spådde at Bitcoin ville dø ut har valutaen vokst – og økt i verdi.

 

Bitcoins historie

Bitcoins så dagens lys i 2009 og den til nå anonyme skaperen går under pseudonymet Satoshi Nakamoto. De første par årene var den digitale kryptovaluten relativt ukjent for andre enn de spesielt interesserte, men den havnet i søkelyset etter at den digitale markedsplassen Silk Road, hvor Bitcoins ble brukt til å kjøpe narkotika og andre ulovlige varer fanget medias interesse. Bitcoins ble brukt ettersom det gjorde det mulig å foreta anonyme transaksjoner på svartebørsen.

Siden 2011 har man sett en enorm økning i valutaens aksept som betalingsmiddel, transaksjonsvolum og verdi. Fra den spede begynnelsen i 2009 har verdien steget fra ca. 2$ til over 1200$ per Bitcoin på det høyeste.

Bitcoins i dag

Bitcoins har bare blitt mer og mer utbredt som betalingsmiddel rundt om kring i verden, men for at den virkelig skal bli et reelt alternativ til statlige fiatpenger må den stabilisere seg. Kryptovalutaens volatilitet er fremdeles svært høy. Dette er normalt for nyoppdagede verdier, og man kan nok forvente at markedet etter hvert vil bli mer og mer enige om Bitcoins verdi. Dette vil igjen stabilisere vekslingskursene. Bitcoinøkonomien i sin helhet er i dag verdsatt til ca. 6,3 milliarder dollar.

Bitcoins har i dag blitt en anerkjent digital betalingsløsning over hele verden, selv om det fortsatt er mye skepsis knyttet til valutaen. Den europeiske banktilsynsmyndigheten sier eksempelvis at brukere av Bitcoin ikke beskyttes av vanlige forbrukerrettigheter, som er grunn til bekymring.

Flere av verdens største banker og finansinstitusjoner har også fått øynene opp for Bitcoins og blockchainteknologien som ligger bak og 30 av dem, som for eksempel J. P. Morgan og Citigroup har gått sammen og dannet selskapet R3 som har som mål å arbeide for implementering av blockchainteknologi i finansmarkedet.

Til tross for mye turbulens rundt Bitcoin har disse pengene allikevel skapt et globalt system for utvinning av valutaen. Bitcoin fungerer i dag som en desentralisert digital valuta som kan brukes til handel på nettet.  

Verdiutviklingen til Bitcoin

Fordi det ikke finnes noen stabiliseringsmekanisme for Bitcoin-penger er valutaens verdi svært turbulent. Mark T. Williams fra Boston University, som spesialiserer seg på risikoanalyse, sa at til og med 2014 var bitcoins syv ganger så ustabile som gull og atten ganger så ustabile som den amerikanske dollaren.

Dette kan blant annet forklares med at Bitcoin er en ny valuta i aller høyeste grad, hvor brukerne fortsatt tester ut hvor nyttig pengene kan være for dem. I tillegg har bitcoins utilstrekkelig likviditet til at verdien kan jevne seg helt ut.

På bakgrunn av dette har Bitcoin gått gjennom store oppturer og nedturer siden pengene ble lansert. I juli 2010 vokste prisen for en bitcoin med 1000%, fra 0,008 til 0,08 amerikanske dollar for én bitcoin.

Innen april 2013 hadde Bitcoin nådd den andre prisboblen sin, der en bitcoin var verdt hele $266. Men bare én måned senere stupte valutaen ned til 130 dollar igjen.

Det er allikevel ingen tvil om at de som har hatt is i magen og holdt på bitcoin-ene sine har tjent mye penger på det. I dag ligger prisen for én bitcoin på $1260.

De som kjøpte 100 bitcoins i løpet av våren 2011 har tjent over 1 million kroner på valutaen.

Kritikk av Bitcoin

På bakgrunn av de enorme svingningene i Bitcoin-verdien har valutaen også fått en god del kritikk slengt etter seg. Økonomer over hele verden stiller spørsmål ved hvordan Bitcoin skal kunne fungere som en stabil valuta. Når antallet bitcoins allerede er fastsatt og det ikke finnes noen sentralbank til å stabilisere svingninger blir disse pengene svært risikofylte.

Det vil alltid være negativt for en vare eller valuta at prisen både stiger og faller så enormt på så kort tid. Dette er ene og alene et tegn på ustabilitet, og selv om noen kan tjene godt på plutselig vekst, er det grunn til å stille et spørsmåltegn ved Bitcoin.

I tillegg til dette er bruk av bitcoins helt anonym. Kjøper og selger kjenner ikke hverandre, og bortsett fra en transaksjonsliste forblir altså utvekslingen hemmelig. Dette har ført til bekymring for at Bitcoin tilrettelegger for kriminelle transaksjoner. Når kjøp og salg foregår helt anonymt vil det være enklere å gjennomføre ulovlig handel.

Uten noen tilknytning til en bank eller en regjering er det også vanskelig for myndigheter over hele verden å kreve inn skatt og avgifter fra Bitcoin-transaksjoner. Disse pengene opererer altså utenom vanlig nasjonaløkonomi, som er bekymrende for de økonomiske institusjonene som bidrar til å stabilisere den.

Alternativer til Bitcoin

Fordi Bitcoin har vokst så enormt i popularitet har det ikke tatt lang tid for andre aktører å komme på banen. I dag finnes det hele 29 kryptovalutaer (digital valuta) som har en verdi på over 1 dollar.

Topp 5 Kryptovaluta 12.05.2017

topp 5 kryptovaluta

Ethereum

Ripple

Litecoin

Litecoin er en av den største konkurrenten til Bitcoin når det kommer til digital valuta. Denne selger seg selv som sølvet til Bitcoins gull, og transaksjonene via Litecoin skal tydeligvis også gå raskere. Allikevel er denne valutaen veldig mye mindre utbredt enn Bitcoin.

Også Litecoin har hatt en svært ustabil verdi siden pengene ble lansert i 2011. Kjøpte du Litecoins for $100 dollar i 2013 ville disse ha vært verdt $30.000 i 2014. I dag har imidlertid prisen stupt ned til bare $4 per Litecoin igjen.

Andre kryptovalutaer som har kommet ut på markedet er blant annet Peercoin, Primecoin, Namecoin, Ripple og Quark. Det er imidlertid ingen av disse som ligger i nærheten av verdien på en Bitcoin.

Akkurat som med Bitcoin ser man at desentralisert digital valuta er ustabil. Når det ikke finnes noen reguleringsmekanismer på plass vil pengenes verdi heller ikke jevne seg ut. Dette blir spesielt problematisk når digital valuta skal konverteres til og brukes parallelt med sentralisert valuta, som norske kroner eller amerikanske dollar.

Dash

Slik bruker du Bitcoin

Hvordan kan du tjene penger på Bitcoins?

Fordi Bitcoins er en valuta som det er bekreftet at vil ta slutt på et tidspunkt er disse enhetene svært ettertraktede.

Du kan derfor eksempelvis tjene penger ved å starte din egen Bitcoins-kran, som er forholdsvis greit å få til. Dette gjør du ved å sette opp en enkel nettside som gir ut et lite antall Bitcoins til besøkende.

Det du imidlertid tjener penger på her vil være annonser og reklame på nettsiden. Fordi Bitcoins er så populære har nettsider som gir ut Bitcoins svært mye og variert trafikk og er derfor attraktive for markedsførere.

Du kan også tjene penger ved å starte din egen Bitcoins-side som informerer og hjelper brukere av Bitcoins. Dersom du får nok trafikk til en slik nettside vil du på samme måte som på kran-siden kunne tjene penger på annonser og reklame.

Men dersom du ønsker å virkelig investere og tjene penger på Bitcoins må du tenke på valutaen som på andre aksjer. Du må rett og slett kjøpe billig og selge høyt. Det er heldigvis noe enklere å få til med Bitcoins enn med andre penger.

Fordi Bitcoins er en digital valuta er den svært ustabil og har store svingninger i forhold til andre, mer stabile valutaer. Dersom du følger godt med vil du kunne tjene flere tusen kroner på handel i Bitcoins. Du må imidlertid være klar over at dette er høyrisiko-sport i aller høyeste grad, og du må aldri investere mer penger enn du kan tape når du kjøper Bitcoins.

Hvorfor bør du investere i Bitcoins?

Som nevnt tidligere er det ingen som har investert i Bitcoins som ikke har tjent penger på det. Mellom oktober og desember i 2013 gikk valutaen fra å være verdt 104 USD per enhet til å være verdt 1152 USD per enhet. Sånn er det selvfølgelig ikke nå lenger, men valutaen har fortsatt en svært variabel kurs med store svingninger.

Fordi valutaen er såpass dyr per enhet vil også avkastningen bli høyere dersom du har mulighet til å investere i en del Bitcoins.

Per i dag er én Bitcoin verdt rett i underkant av 6000 NOK og trenden har vært stigende de siste par årene. Og nettopp fordi man vet at valutaen vil ta slutt rundt år 2020 er etterspørselen enorm – altså er folk villige til å betale disse flere tusen kronene for bare én enhet.

Du må altså følge godt med på Bitcoins-markedet dersom du skal få til å tjene penger på investeringen din. Men om du har mulighet til å investere med høy risiko har du med Bitcoins en unik mulighet til å profitere på verdens eneste digitale valuta.

Gruvedrift av Bitcoins

Så hvordan får man tak i bitcoins?

I og med at det bare finnes 21 millioner bitcoins på det digitale markedet slippes pengene ut ved hjelp av et helt spesifikt system. Dette forsikrer at valutaen distribueres i en jevn takt, som bidrar til noe stabilitet. Jo flere som graver, jo mer stabilt vil Bitcoin-nettverket bli.

Systemet kalles for gruvedrift av bitcoins. Se for deg at en bitcoin-mynt sitter fast inne i en stor blokk med stein. For å få tak i mynten må du hakke deg gjennom steinen. Digitalt gjøres dette ved hjelp av matteproblemer, som kalles for bitcoin-algoritmer.

Når algoritmen løses mottar brukeren som jobbet på matteproblemet et visst antall bitcoins. Dette har skapt en hel industri for gruvedrift av pengene, som blir stadig mer omfattende og komplisert. Vanskelighetsgraden på matteproblemene økes nemlig automatisk i henhold til hvor raskt de løses.

I oppstarten var det mulig å bruke en helt vanlig datamaskin til å grave etter bitcoins. Nå er imidlertid algoritmene blitt så kompliserte at det kreves helt spesielle prosessorer og databrikker for å løse problemene.

Det er selvfølgelig også mulig å kjøpe bitcoins på aksjemarkedet. Her vil du imidlertid betale full pris for valutaen. Valget ligger altså mellom å bruke tid på å grave etter pengene, eller å kjøpe dem direkte fra noen som allerede har gjort gruvearbeidet for deg.

For å kjøpe/trade bitcoins anbefales det at man oppretter en konto på kraken.com eller Blockchain.com Man kan overføre euro til Kraken via SEPA-systemet.

 

Digital lommebok og Bitcoins

For å kunne handle med bitcoins må du først og fremst skaffe deg en digital lommebok. Denne fungerer akkurat som en vanlig lommebok, bortsett fra at den kun brukes til å handle med Bitcoin.

Det finnes lommebøker for nesten alle digitale betalingsløsninger. Du kan skaffe deg en digital lommebok på mobiltelefonen din, hvor det finnes applikasjoner til Android, iOS, Windows Phone og Blackberry.

I tillegg til disse kan du også ha digital lommebok på datamaskinen din (Windows, Mac og Linux). Her finnes det ikke mindre enn 11 forskjellige løsninger, som fungerer på alle tre operativsystemene.

Bitcoin gir deg også muligheten til å administrere lommeboken din via nettet. Du kan benytte deg av seks plattformer dersom du ønsker å holde den digitale lommeboken helt nettbasert.

Når du skaffer deg den digitale lommeboken din er det viktig at du leser gjennom sikkerhetsanbefalingene til Bitcoin. Så lenge du følger disse kan du føle deg trygg på at bitcoin-ene dine er sikrede. Det er spesielt viktig å få på plass en sikkerhetskopi av lommeboken din, samt en skikkelig kryptering.

Husk på at med en digital valuta er du mer utsatt for datakriminalitet. Nå som Bitcoin-kursen har steget så mye over de siste månedene er det mange som gjerne skulle hatt tak i disse pengene. Det er derfor svært viktig at du får på plass så mye sikkerhet som mulig rundt den digitale lommeboken din.

Skal man lagre bitcoins sikkert må man stå for lagringen selv, og ikke stole på tredjeparter. Den beste måten å gjøre dette på er å kjøpe en Trezor på: https://www.buytrezor.com/
Det eneste man må passe på når det gjelder Trezoren er at de 24 ordene man skriver ned på papir som backup holdes hemmelig, siden folk kan stikke av med dine bitcoins hvis de har tilgang til de ordene.

Slik kjøper du Bitcoins

Når du skal kjøpe Bitcoins trenger du først en personlig, digital og kryptert lommebok.

 1. Klikk deg inn på Blockchain. Dette er en av de mest anerkjente leverandørene av digitale wallets (lommebøker).
 2. Når du har registrert deg bør du klikke deg inn på ”Security Center” for å sikre kontoen din mot uvedkomne.
 3. Du bør du gå gjennom og gjennomføre samtlige av de ulike sikkerhetsalternativene dine. Dette er for å sikre verdiene dine og anbefales på det sterkeste. Du kan blant annet opprette et 2-trinns innloggingsbekreftelse, samt blokkere IP-adresser som har tilknytning til TOR-nettverket.

Nå har du et sted å oppbevare kryptovalutaen din, så da er det på tide på kjøpe noen Bitcoins.

Det finnes flere internasjonale, digitale markedsplasser for kjøp og salg av Bitcoins. Her henviser vi til Coinbase.com. Det finnes også noen norske markedsplasser, men brukere kan ofte rapportere om noe ustabile og upålitelige løsninger.

 1. Klikk deg inn på Coinbase. Når du registrerer deg må du laste opp bilde av enten pass eller førerkort. Bildet må være av god kvalitet og lett leselig. Får du ikke bildet godkjent kan du heller ikke handle Bitcoins.
 2. Etter att du har legitimert deg kan du kjøpe og selge Bitcoins. Klikk på ”Buy/Sell Bitcoin”.
 3. Her kan du skrive inn hvor mange euro du ønsker å kjøpe Bitcoins for. Velg Visa som betalingsmetode og klikk på ”Buy Bitcoins Instantly”.
 4. Når du har kjøpt Bitcoin vil disse plasseres i den lokale lommeboken på Coinbase.com, BTC Wallet.
 5. Trykk på ”Send/Request” og fyll inn adressen til lommeboken du opprettet på blockchain.info/wallet.
 6. For å finne riktig adresse må du inn i lommeboken på blockchain.info og klikke på ”Receive” Kopier denne adressen inn i feltet på Coinbase.com.
 7. Kontroller at informasjonen er riktig og trykk på ”Send Funds”. Du må nå bekrefte overføringen.
 8. Overføringen til lommeboken på Blockchain vil skje umiddelbart, men det vil ta rundt en times tid for blockchain-nettverket å verifisere transaksjonen.

Når du handler med Bitcoin er det viktig å huske at det er snakk om et finansinstrument med høy volatilitet. Derfor er det viktig at du, i likhet med når du investerer i volatile aksjer, ikke investerer med enn du har råd til å tape. Det er også viktig at du ikke tar noen snarveier når du sikrer de digitale verdiene dine.

Anonym handel med Bitcoin

I denne artikkelen har vi fokusert på Coinbase.com som markedsplass for Bitcoins. Ønsker du å handle anonymt kan du bruke localbitcoins. Dette er en peer-2-peer-tjeneste som gjør det mulig å handle anonymt hvis du ønsker det. Det er også en av de mest populær anonyme markedsplassene. Her er som regel prisene litt høyere enn de du finner på Coinbase.

Vi har her fokusert på Visa som betalingsmiddel for å handle Bitcoins. Dette er det raskeste og enkleste alternativet. Det er verdt å merke seg at det påløper et transaksjonsgebyr på 3% ved bruk av Visa og den relativt lave maksgrensen på daglig handel. Det er også mulig å overføre penger rett fra banken. Da slipper du unna med 1% i transaksjonsgebyr og du kan handle for hele 3000 euro om dagen.

Vi anbefaler deg å oppbevare Bitcoins i din personlig wallet fremfor hos Coinbase.com. Tjenesten skal i utgangspunktet være både trygg og stabil, men det er alltid greit å være på den sikre siden. Så lenge du aktiverer de ulike sikkerhetstiltakene og husker å oppbevare passordet ditt på en trygg plass offline er du trygg.

Det er også mulig å printe ut Bitcoins. Dette gir deg ekstra sikkerhet, men det er viktig at du oppbevarer pengen i trygge omgivelser, som for eksempel en safe.

Slik gjennomfører du en Bitcoin-transaksjon

En transaksjon med bitcoins fungerer på mange måte som en helt vanlig pengetransaksjon. Den store forskjellen er at kjøp og salg med Bitcoin er helt anonymt. Det er altså kun adresser til de digitale lommebøkene som utveksles.

For at transaksjonen skal kunne gjennomføres må det foreligge informasjon om betaler og mottaker, samt hvor stort beløpet er, akkurat som i vanlig handel. Det blir også lagt til bevis på at du som kjøper har mottatt nok transaksjoner inn i din digitale lommebok for å kunne dekke salgsbeløpet.

Hvis det er du som skal kjøpe noe legger du inn adressen til mottakerens lommebok. Dette kalles for den offentlige nøkkelen. Når pengene skal overføres må du i tillegg signere med din private nøkkel, og det må også mottakeren. Dette kan på mange måter sammenlignes med kontonummer (offentlig nøkkel) og BankID-passord (privat nøkkel).

Noen ganger kan det ta litt tid før Bitcoin-transaksjonen går gjennom. Dette er fordi gruvearbeiderne vi diskuterte over må godkjenne transaksjonen. I praksis betyr dette at du tidvis må vente til gruvearbeiderne er ferdige med å grave etter bitcoins før pengene blir overført.

I tillegg til dette er det også verdt å vite at bitcoins fungerer som låste beløp til låste transaksjoner. Si at du mottar 4 bitcoins i form av en transaksjon á 1 bitcoin og en transaksjon á 3 bitcoins. Når du skal bruke disse 4 myntene til å betale for noe annet må du overføre de to transaksjonene videre hver for seg.

Transaksjonslisten til Bitcoin

Noe av det mest interessante med bitcoins er at de ikke eksisterer noe sted. Ikke som spesifikk kode eller som digitale penger i en bankkonto. Det eneste stedet bitcoins opererer er via transaksjoner med et fastsatt antall bitcoins.

Transaksjonslisten til Bitcoin oppdateres hver gang en mengde bitcoins overføres. Dette er altså en offentlig liste, og bakgrunnen for at handel med bitcoins er helt anonym. Man kan ikke se hvem som har kjøpt eller solgt pengene, bare at de har blitt flyttet.

Hver gang en transaksjon går gjennom, altså en mengde bitcoins blir flyttet på, vil det føre til at den såkalte bitcoin-blokkjeden vokser. Dette er i prinsippet en transaksjonsliste for pengene. Jo mer en bitcoin sirkulerer, jo lengre vil denne blokkjeden bli.

Det gjennomføres flere hundre tusen Bitcoin-transaksjoner hver dag. Disse vil legges inn i transaksjonslisten, og denne inneholder samtlige transaksjoner siden Bitcoin kom på markedet. Altså kan man spore hver eneste bitcoin som er blitt gravd frem av gruvearbeiderne siden 2009.

Fordi Bitcoin-transaksjoner er offentlige kan du også følge med på markedet via dedikerte nettsider som oppdateres kontinuerlig. Her er det enkelt å se hvor store blokkjedene som selges er, samt hvordan verdien for bitcoins ser ut fra dag til dag.

Tek.no og Bitcoins i Norge

Teknisk Ukeblad var blant de første på markedet i Norge til å implementere Bitcoin som betalingsløsning på sine nettsider. Dette ble tatt i bruk som en av betalingsformene for lesere som ønsker å abonnere på Tek Extra.

Ved implementering av Bitcoin som betalingsløsning kan en bedrift velge mellom å lage sin egen digitale lommebok, eller å bruke en tredjeparts applikasjon. Det finnes en rekke forskjellige av disse, som vi så tidligere.

Det vil være fordeler og ulemper ved begge alternativene. Dersom man oppretter en egen lommebok-funksjon vil man ha muligheten til å skreddersy denne slik man ønsker. Da må man imidlertid også appellere til potensielle kunder for å få dem til å bruke applikasjonen.

Ved å bruke en tredjeparts leverandør har man ikke den samme friheten til å designe lommeboken slik det passer. Man slipper imidlertid en hel del teknisk arbeid og kan benytte seg av en løsning Bitcoin-brukere allerede er kjente med.

I Tek.no sitt tilfelle valgte selskapet å benytte seg av Bitpay, en tredjepartsleverandør. Denne applikasjonen var enkel å integrere på nettsiden. I tillegg tilbyr den automatisk valutakonvertering mellom Bitcoins og norske kroner, som gjorde den ideell til abonnementskjøp for Teknisk Ukeblad.

Bruk Bitcoins til varehandel, overføringer og donasjoner

Bitcoins har sine svakheter som valuta. Dette handler primært om at antall bitcoins-mynter også er låst til sine respektive transaksjon-blokkjeder. Du kan på mange måter tenke på dette som sedler og mynter.

Akkurat som at en 10-kroning er verdt nøyaktig 10 kroner vil en bitcoin-transaksjon være verdt nøyaktig x antall bitcoins. Med andre ord finnes det spesielt noen former for handel som blir veldig vanskelige å gjennomføre med Bitcoin.

Dette blir særlig problematisk når det er snakk om gjentagende betalinger. Du kan eksempelvis ikke bruke bitcoins som betalingsløsning for Netflix- eller Spotify-abonnementet ditt. Myntene er ikke løse fra transaksjonene sine, og kan derfor ikke brukes til å overføre faste beløp.

Bitcoins er best egnet til varehandel, overføringer og donasjoner. I nettbutikker som aksepterer bitcoins vil transaksjonene gjennomføres på akkurat samme måte som med kort eller Paypal. Du blir sendt videre til en applikasjon hvor du fyller inn lommebok-informasjonen din og kjøpet godkjennes.

Som overføring mellom to personer er bitcoins også svært praktiske. Dette fungerer på mange måter akkurat som å overføre penger fra én bankkonto til en annen. I stedet for et navn har du en lommebok-adresse å forholde deg til, men ellers er overføringen prikk lik en i nettbanken.

I og med at bitcoins er låste til transaksjonene sine passer de videre godt til å donere penger med. Så lenge organisasjonen eller prosjektet har funksjonalitet for å ta imot bitcoins vil transaksjonen være enkel å gjennomføre.

Slik graver du fram din første Bitcoin

Har du lyst til å bryne deg på gruvedrift av bitcoins? Som nevnt kan du selvfølgelig kjøpe valutaen. Men dataentusiaster verden over har bidratt til å skape et enormt nettverk av dedikerte Bitcoin-gruvearbeidere.

Uansett må du starte med å skaffe deg en digital lommebok for å kunne grave etter bitcoins. Når du finner myntene må de jo ha et sted å samles opp. Velg den applikasjonsløsningen som passer for deg, og så kan du sette i gang med gruvearbeidet.

Bitcoin har i skrivende stund en kurs på rundt 8670 kroner per mynt. Med andre ord kan du komme forholdsvis langt med selv en brøkdel av en Bitcoin. I gruvedrift av bitcoins er det vanlig å operere både med hele bitcoins (BTC) og millibitcoins (mBTC).

Algoritmene som må løses for å få tak i bitcoins blir stadig mer kompliserte. Det betyr at du trenger spesifikk teknologi for å grave etter myntene. Vi kommer tilbake til denne om litt. Det kan også hende at du bør vurdere såkalt pulje-graving, spesielt som nybegynner.

Med denne arbeidsformen går du sammen med andre gruvearbeidere i såkalte puljer. Dere samarbeider for å løse algoritmene. Når dere får tak i bitcoins blir vinningen delt i stigende rekkefølge etter hvem som bidro mest til gravingen.

 

Nødvendig teknologi for å grave fram Bitcoins

Selv om du samarbeider med andre gruvearbeidere er det fortsatt en del teknologi som må være på plass når du skal grave etter bitcoins. Dette handler om at matteproblemene som skal løses for å få tak i mynter blir mer og mer krevende.

Den første oppgraderingen som ble gjort for å grave etter mynter raskere var å ta i bruk skjermkortene som brukes til gaming. Disse ble implementert av gruvearbeiderne over en periode, og sørget for at algoritmene ble løst fortere.

Skjermkort til gaming bruker imidlertid mye strøm, og etter hvert ble også disse for trege til å løse matteproblemene. Da ble det utviklet skjermkort spesifikt til å grave etter bitcoins. Disse kalles for ASIC-kort (Application Specific Integrated Circuit) og finnes nå i en rekke forskjellige modeller.

Hvis du har tenkt til å grave etter bitcoins for å tjene penger er du nødt til å ha godt utstyr på plass. Dette betyr en sterk datamaskin med rask prosessor, og sannsynligvis bør du også investere i et ASIC-kort. Tek.no anbefaler AMD Radeon 7970-kortet.

Strømforbruk, innkjøpspris og profitt

Så kommer selvfølgelig det store spørsmålet: Kan jeg bli rik av å grave etter Bitcoin?

Her er det viktig at du tar flere faktorer i betraktning.

Først og fremst må du se på hvor mye strøm utstyret ditt bruker på gruvedriften. Hvis du ikke har optimal teknologi på plass er det sannsynlig at prisen for dette vil være høyere enn pengene du tjener ved å grave.

Du må imidlertid også ta innkjøpsprisen for utstyret du bruker med i betraktning. For at gruvedriften skal være lønnsom må du sannsynligvis satse på teknologi som er spesialdesignet til graving etter Bitcoin. Da blir det også viktig å se på lønnsomheten i et langtidsperspektiv.

Konklusjonen er at du definitivt ikke vil bli rik av å grave etter bitcoins over natten. Dette er reservert de menneskene som hoppet på Bitcoin-trenden tidlig i spillet. De sitter nå med en enorm vinst. Myntene som var enkle å grave fram for en 5-6 år siden er nå steget kraftig i verdi.

Dette kan allikevel også tyde på at Bitcoin-kursen vil fortsette å stige. Dersom du har tro på valutaen og er interessert i data kan dette være en fin måte å tjene litt ekstra penger på. Bare husk at profitten din vil avhenge av utstyret du investerer i, i tillegg til tidsperioden du legger ned i gruvedriften.

 • Kryptovaluta
 • Investeringer
 • Økonomi