Skriv omtale
×
Rating

Send omtale

Slik kjøper du dine første aksjer

slik kjøper du aksjer
Trygve Andersen
Oppdatert: 9.Apr.2017 13:10 | Publisert:9.Apr.2017 13:08

Nå som sentralbankens styringsrente er på et rekordlavt nivå får du ikke lenger særlig god avkastning på pengene du har på sparekontoen. Dette har gjort at flere og flere ser seg om etter andre steder å sette sparepengene slik at beløpet kan vokse over tid.

Før du setter i gang

Nå som sentralbankens styringsrente er på et rekordlavt nivå får du ikke lenger særlig god avkastning på pengene du har på sparekontoen. Dette har gjort at flere og flere ser seg om etter andre steder å sette sparepengene slik at beløpet kan vokse over tid. Et av de mest aktuelle stedene å investere pengene er i aksjemarkedet. Her vil du kunne få mye bedre avkastning enn du får ved å ha pengen i banken. Det er viktig å merke seg at selv om den potensielle avkastningen øker vil du også måtte ta større risiko ettersom det er naturlig med svingninger i aksjemarkedet.

Kunnskap

Før du begynner å handle aksjer er det viktig at du lærer litt om hva aksjer er, hva som er lurt å tenke på og hvilke feller du bør unngå. Det viktigste er å tenke langsiktig og ikke få panikk hvis markedet skulle svinge i feil retning en periode. Du vil aldri kunne lære deg alt om aksjer, men når du først har begynt å handle litt aksjer vil du automatisk følge god med på markedet og lære mye underveis.

Det er lurt å invester i bransjer og områder du allerede har en del kjennskap til og interesse for. Dette vil gjøre det letter å lese markedet, gjenkjenne drivere i bransjen og gjøre kloke valg. Jo mer kunnskap du har, jo lettere blir å det å velge de riktig aksjene.

Hva er en aksje?

Når du kjøper en aksje i et selskap eier du en liten del av selskapet. Prisen på aksjen bestemmes av markedet og baseres på selskapets nåværende og fremtidige verdivurdering samt forventet avkastning. Når du eier en aksje i et selskap har du rett til å delta på selskapets generalforsamling og du vil også få utbetalt utbytte tilsvarende din eiendel, skulle generalforsamlingen bli enige dette.

Håndter risiko –Diversifisering

Når du skal sette sammen en aksjeportefølje bør du unngå å legge alle eggene i samme kurv. Setter du alle pengene dine i kun ett selskap eller én bransje og dette går dårlig vil du tape mye penger. Ved å eie aksjer i ulike selskaper og bransjer er du mindre utsatt for svingninger i markedet. Hvis oljeprisen synker, vil som regel aksjekursen til selskaper som for eksempel Statoil falle, mens bransjer som er avhengige av å kjøpe olje og drivstoff fra Statoil vil spare penger og aksjekursen vil stige. Ved å investere i begge bransjene vil du kunne redusere risikoen og konsekvensen av enkeltfaktorer.

Ta tapet

Når du skal være aktiv i aksjemarkedet er det viktig å styre følelsene sine. En av de største nybegynnerfeilene er å selge aksjer som har en positiv utvikling alt for tidlig samtidig som man sitter på aksjer med negativ utvikling altfor lenge. Nå du har investert i en aksje som har gjort det bra, og kursen plutselig begynner å synke føles det kjipt å selge den og tape penger. Det er likevel viktig å tørre å ta tapet før det vokser seg enda større. Når du kjøper en aksje kan det være lurt å tenke på hva du skal gjøre hvis kursen faller og hvor mye den må falle før du velger å selge den. Da har du allerede satt en grense og dette vil gjøre det lettere å minimere tap på sikt.

Følg med på markedet

Når du har investert pengene din i aksjer er det viktig at du følger med på selskapets og bransjens utvikling. Du vil nok automatisk plukke og nyheter og informasjon her og der, men det er også viktig å aktivt søke etter informasjon. I aksjemarkedet er det informasjon som er nøkkelen til suksess.

Aksjehandel –Nettmeglere

Når du skal handle aksjer trenger du en VPS-konto. Denne opprettes som regel automatisk hos banken du bruker når du skal kjøpe dine første aksjer. Du kan som regel handle aksjer gjennom den vanlige banken din, men det finnes også egne nettmeglere hvor du kan handle til billigere priser.

Nettfonds.no, Nordnet.no og Skandiabanken er de nettmeglerne hvor du kan handle aksjer rimeligst. For mellom 20kr (nettfonds.no) og 99kr i måneden får du også tilgang til programmer som gir deg sanntidsinformasjon om kjøp og salg av aksjer og aksjekursene. Hvis ikke du har denne programvaren er det som regel en forsinkelse på ca. 15 minutter i informasjonsflyten. Skal du investere langsiktig har ikke disse minuttene noe å si, men skal du gjør kortsiktige handler er slik programvare alfa og omega.

Kurtasje og skatt

Det er ikke gratis å handle aksjer. Alle aksjemegler tar det som kalles kurtasje for å gjennomføre handelen din. Jo oftere du handler, jo viktigere er det å holde transaksjonskostnaden nede. Hvis ikke risikerer du at de spiser opp store deler av avkastningen din. Nordnet mini gir deg en kurtasje på 0,15% av kjøpesummen med et minstebeløp på 39kr for kjøp av nordiske aksjer. Netfonds.no tar 0,045% og har et minstebeløp på 29kr.

Når du kjøper en aksje er det altså bedre å kjøpe for et større beløp av gangen enn å gjøre mange småhandler.

Når du selger aksjer med gevinst må du skatte av den. I 2016 ligger denne skatte på 28,7%. Det er først når du selger aksjen at du må skatte av gevinsten. Selger du aksjer med tap kan du trekke fra 28% av tapet på skatten. Oppretter du en egen aksjekonto kan du kjøpe og selge aksjer uten å tenke på skatten. Da er det først når du tar ut pengen fra aksjekontoen at det utløses skatt.

Kontinuerlig feedback

Når du begynner å investere i aksjer vil du oppleve både opp- og nedturer. Det viktigste er at du analyserer hva som gikk bra og hva som gikk dårlig. Hva var det som var grunnen til at aksjekursen plutselig falt? Kunne du forutsett dette? Ved å hele tiden ta til seg ny kunnskap og se nye sammenhenger vil du over tid gjøre mindre og mindre bomkjøp og avkastningen vil øke.

  • Kryptovaluta
  • Investeringer
  • Økonomi