Skriv omtale
×
Rating

Send omtale

Innføring i ETF og børsomsatte fond

ETF og børsomsatte fond
Trygve Andersen
Oppdatert: 7.Jun.2017 13:01 | Publisert:7.Jun.2017 13:01

Ved å velge brede indeksfond kan du enkelt diversifisere porteføljen din og redusere den samlede investeringsrisikoen.

Hva er en ETF?

En ETF (Exchange Traded Funds) er et fond som omsettes på børsen som en vanlig aksje. Når du kjøper en ETF vil du altså få et indirekte eierskap over de underliggende verdiene. Ulike ETF-er vil ha ulike underliggende verdier. Du kan f.eks. handle ETF-er som baserer seg på en gitt indeks, geografisk område, bransje, råvare o.l.

Fordelen med en ETF kontra et vanlig fond er at fondsandelene kjøpes og selges på børsen som en vanlig aksje. Dette gir lave transaksjonskostnader (kurtasje) og høy likviditet. Du kan kjøpe og selge ETF-er like raskt som vanlige aksjer så lenge børsen er åpen.

Hva kjennetegner en god ETF?

Det finnes utallige ulike ETF-er og ulike ETF-er vi være gode alternativer for ulike investorer. Det er likevel noen punkter som kjennetegner en god ETF på tvers av ulike investeringsstrategier og investortyper:

  1. De bør være utstedt av en anerkjent tilbyder.
  2. De må ha god likviditet.
  3. Det må være lett å forstå hva de underliggende verdiene er.
  4. De må gi korrekt avkastning i forhold til de underliggende verdiene.

For de av oss som tenker langsiktig er ETF-er med en indeks som underliggende verdi en god start. Det kan så være en nordisk, europeisk, amerikansk eller verdensindeks. Har du spesielt god tro på en gitt bransje finner du helt sikkert en ETF som representerer en bransjeindeks. Du finner også ETF-er med giring for deg som ønsker større avkastning og er villig til å ta større risiko. Girede ETF-er egner seg best for kortsiktige posisjoner fra noen timer til noen dager eller uker.

Hvordan handle ETF?

For å få tilgang til børsene hvor du handler ETF-er og andre verdipapirer trenger du en megler som kan gjennomføre handelen for deg. Det finnes flere rimelige nettmeglere som kan gjøre denne jobben for deg, men en av de største, billigste og mest anerkjente nettmeglerne er Plus500.

Plus500 – Den beste nettmegleren
Plus500 er en av Europas største nettmeglere for privatpersoner. Her kan du handle ETF-er, men også råvarer, derivater, indekser, valuta, opsjoner, CFD-er og aksjer. Det er et solid og seriøst selskap og her står investeringene dine helt trygt. Plus500 lar deg handle direkte fra nettleseren din, mobilen eller gjennom en egen desktop-app hvis du foretrekker det.

De tilbyr også en gratis demoplattform hvor du kan eksperimentere og lære uten å risikere sparepengene dine. Du kan investere med ”lekepenger” i et miljø som er 100% likt det virkelige markedet.

  • Kryptovaluta
  • Investeringer
  • Økonomi