Skriv omtale
×
Rating

Send omtale

Introduksjon til aksjer og aksjehandel

aksjehandel
Trygve Andersen
Oppdatert: 27.Jul.2017 23:10 | Publisert:7.Jun.2017 10:16

I denne artikkelen skal vi gi deg en kort innføring i grunnleggende konsepter i aksjeverden.

Hvis du leser avisen en gang i blant har du nok fått med deg at dagens bankrente er nært sitt laveste nivå noen sinne. Selv om dette er gode nyheter for de med store lån er det ikke like gunstig for alle som har penger stående på konto. Med en innskuddsrente på mellom 1% og 2% hos de fleste banker lønner det seg ikke å ha penger stående på sparekontoen. Der blir de bare spist opp av inflasjon.

For å sikre seg bedre avkastning på de oppsparte midlene sine er det derfor mange som ser til aksjemarkedet.

Hva er en aksje?

Vi begynner med det helt grunnleggende spørsmålet; hva er en aksje? En aksje er en eierandel i et aksjeselskap. Når du kjøper en aksje har du kjøpt en liten del av selskapet. Som eier gir dette deg rett til å delta på generalforsamlingen hvor du kan stemme over ulike saker og du har også rett på å ta del i bedriftens overskudd gjennom utbytteutbetalinger. Alle aksjer i et selskap har samme pålydende verdi og en aksjes pris representerer verdien av forventede fremtidige utbetalinger fra selskapet til eierne.

Hva er aksjehandel?

Hvor kan man egentlig kjøpe og selge aksjer? En markedsplass for eierandeler i aksjeselskaper kaller vi en børs. I Norge har vi Oslo Børs hvor alle børsnoterte aksjeselskaper omsettes. NASDAQ og New York Stock Exchange er to velkjente amerikanske børser.

For å kunne handle aksjer på Oslo Børs trenger man en spesiell tillatelse og du kan ikke bare stikke innom å kjøpe en aksje. Derfor har meglerhus tatt på seg arbeidet med å handle aksjer på vegne av privatpersoner.

Da betaler du et lite beløp (kurtasje) til meglerhuset så vil de kjøpe å selge aksjer på vegne av deg.

Hvorfor aksjehandel?

Så lenge samfunnet vi lever i opplever økonomisk vekst vil aksjemarkedet i sin helhet stige i verdi og gi deg en avkastning. Selv om det selvfølgelig har vært store svingninger har det, historisk sett, vært svært god avkastning på langsiktige investeringer i aksjemarkedet. Nå som renten er så lav er aksjemarkedet et av det beste stedene for langsiktig sparing ettersom man fremdeles kan få god avkastning på sparepengene sine.

Ulike former for aksjehandel

 • Aksjer
  Aksjer har vi allerede pratet om. Du kjøper en lite del av et selskap og som eier har du rett på din andel av utbyttet hvert år. Hvis selskapet drives på en god måte vil gjerne aksjen også øke i verdi. Du får altså potensiell avkastning både på utbyttet og verdiøkning.
 • Fond
  Et fond er et produkt som tilbys av en rekke ulike meglerhus og banker. Da har banken valgt ut en rekke ulike aksjer som de handler og ved å kjøpe en andel i fondet får du en tilsvarende andel av alle de ulike aksjene fondet består av. Fordelen med dette er at du plutselig eier veldig mange ulike aksjer som sprer risikoen utover. Sannsynligheten for å tape store beløp blir mindre, men med lavere risiko vil du også få lavere forventet avkastning. For den langsiktige spareren og nybegynneren er som regel fond et glimrende produkt.
 • CFD
  CFD-kontrakter, eller såkalte Contract for Difference contracts, er et noe mer avansert produkt. Dette kan på mange måter sammenlignes med et veddemål mellom to parter i markedet. I stedet for å kjøpe en aksje inngår du en avtale med en annen part om å betale differansen i aksjeprisen på en gitt aksje fra nå til et gitt tidspunkt. Tror du aksjen vil stige i verdi er du ”selger” (long) og får betalt hvis aksjen stiger i verdi. Du har altså tjent penger på en aksje uten å ha eid selve aksjen. Denne typen produkter kalles derivater.
 • Daytrading
  Daytrading var veldig vanlig for noen år siden, men de siste årene har datamaskinene og algoritmene gitt dem hard konkurranse. Daytrading går ut på å utnytte kortsiktige svingninger i en aksjekurs. Du kan gjerne kjøpe en aksje 10:00 og selge den igjen 10:02. Alle handler avsluttes hver dag og du sitter svært sjeldent på aksjer når børsen stenger. Daytrading er ikke det man begynner med hvis man er helt ny på aksjer.
 • Langsiktig sparing
  Langsiktig sparing i aksjemarkedet er nok det som er mest aktuelt for mannen i gata. Selv om man kan oppleve store svingninger og kursfall i aksjemarkedet er dette som regel kortsiktige hendelser og trekker vi de lange linjene over 5-10+ år er sannsynligheten for at de langsiktige investeringene dine gir deg god avkastning (historisk sett) svært høy. Ved å plassere pengene i ulike aksjer, bransjer, land og fond vil du kunne redusere risikoen din mye. Det kan være lurt å begynne med et passivt forvaltet indeksfond som sin første investering.

Hvordan kommer jeg i gang?

Som nevnt tidligere trenger vi hjelp av et meglerhus når vi skal handle aksjer. De siste årene har tilbudet til privatpersoner virkelig eksplodert og det finnes flere svært gode, nettbaserte meglerhus som hjelper deg inn i markedet.

Et av de største meglerhusene er Plus500. De tilbyr gratis sanntidsinformasjon og tar ingen kurtasje på aksjehandel (kun spread). I tillegg til aksjer kan du handle CFD-er, valuta, råvarer, shorte og mer. De tilbyr også girede produkter (1:50) for deg som trenger litt ekstra spenning i hverdagen. Med giring kan selv små kursutslag gi stor avkastning.

Registrer deg hos en nettmegler, følg anvisningen og du vil snart være godt i gang i aksjemarkedet!
En liste over noen norske nettmeglere:

 • Plus500
 • Netfonds
 • Nordnet
 • DnB Markets
 • Skandiabanken
 • Pareto

 

 • Kryptovaluta
 • Investeringer
 • Økonomi